NL
Gepubliceerd op 19/03/2024

Deadline bestelling koopkrachtpremie 31/03/2024

Situering

Ondernemingen die in 2022 goede resultaten behaald hadden, konden vanaf 1 juni 2023 tot 31 december 2023 een eenmalige koopkrachtpremie toekennen aan hun werknemers onder de vorm van consumptiecheques. De toekenning van de koopkrachtpremie moest gebeuren op basis van een cao. Lag de toekenning vervat in een sectorale cao, dan moest de cao twee definities voorzien die de ondernemingen afbakenden:

  • een definitie van ‘hoge winst’ in 2022. Voor de ondernemingen die aan deze definitie voldoen, bedraagt de koopkrachtpremie maximum 500 EUR;
  • en een definitie van ‘uitzonderlijke hoge winst’ in 2022. Ondernemingen die in 2022 een uitzonderlijke hoge winst gerealiseerd hebben, kunnen een koopkrachtpremie van maximum 750 EUR toekennen.

Indien voldaan is aan alle voorwaarden is de koopkrachtpremie vrijgesteld van de gewone socialezekerheidsbijdragen en fiscale bijdragen, zowel voor de werkgever als de werknemer. De premie is wel onderworpen aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5%. 

De koopkrachtpremie kan besteed worden voor dezelfde doeleinden als maaltijdcheques en echocheques. Werknemers kunnen hun koopkrachtpremie besteden tot en met 31 december 2024.

Sectoren

Heel wat sectoren hebben in 2023 een cao afgesloten waarin de definities voor hoge en uitzonderlijk hoge winst verder gespecifieerd werden, samen met andere voorwaarden. 

Werkgevers die aan de vooropgestelde voorwaarden voldeden waren verplicht om een koopkrachtpremie toe te kennen aan hun werknemers.

Bestelling

De bestelling van deze cheques moest bij één van de erkende uitgevers gebeuren: Monizze, Edenred of Pluxee (vroeger: Sodexo)

Werkgever die nog geen cheques besteld hebben, kunnen dit nog tot uiterlijk 31/03/2024.

Nadien zal het NIET meer mogelijk zijn om nog een koopkrachtpremie toe te kennen.