NL
Gepubliceerd op 15/12/2023

Horecasector: de meest gestelde vragen en een kijk op de aanpassingen vanaf januari 2024

De horecasector heeft de laatste jaren veel te verduren gekregen. Van ingrijpende veranderingen tot rake klappen ten gevolge van COVID-19. Ook op vlak van arbeidsovereenkomsten spant de horecasector de kroon als het op verschillende tewerkstellingsmogelijkheden aankomt. Geen wonder dat je als horeca-uitbater soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook in 2024 staan er weer heel wat ingrijpende veranderingen voor de deur.

Een betrouwbare partner in loon- en personeelsadministratie is dus geen overbodige luxe. Wist je dat maar liefst 30% van onze klanten afkomstig is uit de horecasector? Onze dossierbeheerders hebben alle kennis én ervaring om ervoor te zorgen dat jouw loon- en personeelsadministratie optimaal verloopt. Bovendien kan jij als horeca-uitbater bij ons terecht voor al jouw prangende vragen.

Welke arbeidsovereenkomst sluit ik het beste af?

De horecasector is één van de weinige sectoren waar er zo veel verschillende tewerkstellingsmogelijkheden zijn. Van vaste medewerkers tot studentenjobs, flexi-jobs of zelfs gelegenheidsmedewerkers. Maar welk statuut is in welke situatie het voordeligste voor jou als werkgever? Op welke manier kan iemand die elders al een arbeidsovereenkomst heeft en een aantal uren per week wil bijwerken het beste worden ingeschreven? Wat zijn de voorwaarden voor een flexi-jobber?

Jouw dossierbeheerder overloopt samen met jou de voor- en nadelen van ieder statuut en jouw rechten en plichten als werkgever. Zo zorgen jullie er samen voor dat alle werkkrachten zo efficiënt mogelijk ingepland worden en de drukke momenten optimaal opgevangen worden.

  • Bovendien kan je ook op LWB rekenen wanneer er flitscontroles op komst zijn. Zo word je op voorhand verwittigd en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan…

Arbeidsduur en overuren

Hoeveel uren mogen werknemers per dag of week werken? Hoe richt je dat zo goedkoop en voordelig mogelijk in? Welk beleid hanteer je het beste als het op overuren aankomt? Welk afspraken maak je daarrond en hoe voorzie je een eventuele compensatie? Hoe zorg je dat je het werkrooster flexibel kan indelen zodat het zowel voor jou als je werknemers aantrekkelijk blijft?

Voor elk type arbeidsovereenkomst zijn er verschillende regelgevingen en aandachtspunten van toepassing. Zo houden we onder andere rekening met het maximale aantal uren dat een student jaarlijks mag werken, bekijken we of het systeem van grote flexibiliteit gunstig is en ontzorgen we je van je loonadministratie.

  • Handig om te weten: dankzij onze samenwerking met Strobbo koppelen we jouw urenregistratie eenvoudig aan onze interne loonverwerkingssoftware.

Veranderingen vanaf januari 2024

Vanaf januari 2024 zijn er opnieuw een aantal cruciale veranderingen om rekening mee te houden. Denk daarbij aan de indexaties van de lonen en de nieuwe wetgeving omtrent flexijobs. Jouw persoonlijke dossierbeheerder is op de hoogte van alle aanpassingen en hoe die op jouw onderneming van toepassing zijn.

Wij houden vinger aan de pols en zorgen voor een snelle en correcte doorvoering bij veranderingen in sociale wetgeving of andere wijzigingen. Zo garanderen we op ieder moment een snelle, flexibele en correcte loonadministratie.

  • Vragen? Blijf er niet mee zitten.

Contacteer ons!