NL
Gepubliceerd op 27/09/2023

Werkhervattingspremie voor het aanwerven van werknemers in progressieve werkhervatting

Voor welke werknemers? 

De werkgever kan een premie van 1.000 EUR bekomen in geval van tewerkstelling van een langdurig zieke, die minstens 1 jaar arbeidsongeschikt is, in een systeem van erkende progressieve werkhervatting. De gedeeltelijke werkhervatting moet gebeuren met toestemming van de adviserend arts van het ziekenfonds. De werkgever kan slechts één werkhervattingspremie krijgen voor dezelfde werknemer 

Voorwaarden 

De progressieve werkhervatting moet plaatsvinden in de periode van 1 april 2023 tot 31 maart 2025.

De toegestane arbeid bestrijkt minstens 3 maanden vóór 1 oktober 2025 en kadert in een:

  • arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur of arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
  • overeenkomst alternerende opleiding.

Overeenkomsten voor bepaalde duur hebben minstens een duur van 3 maanden vanaf de aanvang van de progressieve werkhervatting. 

Het gaat om bezoldigde arbeid onderworpen aan Belgische sociale zekerheid. Onderwerping aan één tak van de sociale zekerheid is voldoende. Een gelijkaardige activiteit in bepaalde vreemde landen of in een internationale organisatie kunnen ook in aanmerking komen. 

Er is een verlenging van de periode van drie maanden wanneer er geen enkel uur toegestane arbeid verricht is. Het gaat om een verlenging met het aantal maanden dat overeenkomt met het aantal kalendermaanden waarin geen enkel uur toegestane arbeid verricht is. Bepaalde uren zijn gelijkgesteld met uren effectief verrichte toegestane arbeid. Het gaat om de uren waarop geen arbeid verricht is, maar waarvoor de werkgever loon, vakantiegeld, aanvulling gewaarborgd maandloon arbeiders, betaalde uren wettelijke vakantie en vakantie op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst toekent. 

Een aantal activiteiten zijn expliciet uitgesloten:

  • een tewerkstelling buiten het normale arbeidscircuit in het paritair comité voor beschutte, sociale en maatwerkbedrijven (PC 327);
  • een flexi-job;
  • gelegenheidswerk;
  • een lopende tewerkstelling enkel onderworpen aan de sector geneeskundige verzorging voor wat betreft de ziekte- en invaliditeitsverzekering;
  • een tewerkstelling als vrijwillig brandweerman, vrijwillig ambulancier of vrijwilliger van de civiele bescherming.

Aanvraag: wanneer en hoe? 

De werkgever kan zijn aanvraag indienen:

  • ten vroegste na het einde van de (eerste) drie maanden van erkende progressieve werkhervatting.
  • en uiterlijk twee jaar na afloop van de derde maand progressieve werkhervatting.

Hij doet dat bij voorkeur online via Werkgevers - RIZIV (fgov.be). Een aanvraag op papier is ook mogelijk. De werkgever kan het papieren formulier met de instructies downloaden via dezelfde link. 

Betaling 

Als alle voorwaarden vervuld zijn, betaalt het ziekenfonds waarbij de werknemer aangesloten is, de werkhervattingspremie aan de werkgever. De betaling gebeurt ten laatste op het einde van de tweede kalendermaand na de kalendermaand waarin het einde van de periode van drie maanden toegestane arbeid zich bevindt.De betaling gebeurt ten laatste op het einde van de tweede kalendermaand na de kalendermaand waarin de aanvraag ingediend is, als de werkgever een volledige aanvraag indient na de kalendermaand waarin het einde van de periode van drie maanden toegestane arbeid zich bevindt. 

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite