NL
Gepubliceerd op 22/08/2023

Tijdelijke werkloosheid met minder papier vanaf 1 september 2023

Naar een elektronische controlekaart

Elke werknemer die tijdelijk werkloos (ongeacht de reden) wordt gesteld, moet een controlekaart krijgen van zijn werkgever vóór de eerste werkloosheidsdag. Vanaf de eerste werkloosheidsdag moet de werknemer de kaart altijd bij zich hebben en invullen volgens de instructies. Op het einde van de maand bezorgt hij de kaart aan zijn uitbetalingsinstelling om zijn uitkeringen te berekenen. 

Tot nu toe is de controlekaart een genummerd papieren document. In 2023 heeft de RVA heeft een pilootfase gelanceerd voor het gebruik van de elektronische controlekaart ter vervanging van het papieren exemplaar. Ondernemingen konden zich laten erkennen als pilootbedrijf. Hun werknemers (of bepaalde van hun werknemers) kregen de mogelijkheid om in geval van tijdelijke werkloosheid gebruik te maken van de elektronische controlekaart, de zogenaamde eC3.2. De werkgever is dan ook vrijgesteld van de inschrijving in het validatieboek. 

Vanaf 1 september 2023 kan de eC3.2. in alle ondernemingen gebruikt worden. 

Let op! Je kan ook nog steeds gebruik maken van de papieren C.3.2A. Dan blijft de verplichting tot inschrijving in het validatieboek gelden. 

Hoe kan de werkgever de elektronische werkwijze invoeren? 

De werkgever kan het gebruik van de elektronische controlekaart in geval van tijdelijke werkloosheid invoeren via:

  • Ofwel een ondernemingsCAO;
  • Ofwel het arbeidsreglement;
  • Ofwel een individueel akkoord met de betrokken werknemers.

Werkt men via een ondernemingsCAO of het arbeidsreglement, dan geldt de elektronische werkwijze voor alle werknemers van de onderneming. Werkt men via een individueel akkoord, dan hoeven niet alle werknemers betrokken te zijn. 

Wat moet de werknemer doen? 

Online of via app

De werknemer moet de eC3.2 raadplegen, invullen en versturen naar zijn uitbetalingsinstelling (ACV, ABVV, ACLVB of hulpkas) via de beveiligde online omgeving van de sociale zekerheid. Hij krijgt er toegang toe via de portaalsite van de sociale zekerheid (www.socialsecurity.be) of via de eC3.2 app. Op deze portaalsite staat een handleiding met de nodige informatie over de installatie en het gebruik van de elektronische module. De werkgever levert geen papieren controlekaart meer af. Hij vervult zijn verplichtingen elke maand vanaf de eerste dag van werkelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens tijdelijke werkloosheid tot de laatste dag van de maand. 

Ingeval van technische problemen stelt de werknemer de uitbetalingsinstelling en het werkloosheidsbureau hiervan onmiddellijk op de hoogte (telefonisch, per e-mail, persoonlijk). Het werkloosheidsbureau zal hiervan een ontvangstbewijs aan de werknemer bezorgen. 

Verklaring op eer ten aanzien van de RVA

Bij de eerste aanmelding online of via de app moet de werknemer een verklaring op eer afleggen, waarin hij onder andere meegeeft op welke wijze de eC3.2. werd ingevoerd in de onderneming (CAO, arbeidsreglement of individueel akkoord). Op het einde van iedere maand ontvangt de werkgever een overzicht van alle werknemers die een verklaring op eer ondertekenden. Zo weet de werkgever aan wie hij geen papieren controlekaarten meer moet geven. 

Tijdelijke en definitieve herroeping door de werknemer

Ingeval van invoering van de eC3.2. in de onderneming via CAO of arbeidsreglement, kan de werknemer met een gemotiveerde verklaring via de uitbetalingsinstelling (ACV, ABVV, ACLVB of hulpkas) een tijdelijke herroeping vragen van de elektronische werkwijze vragen. De herroeping kan gevraagd worden voor de lopende en de volgende maand. De uiteindelijke beslissing ligt bij het werkloosheidsbureau. Wordt de herroeping tijdelijk aanvaard, dan ontvangt de werknemer tijdens de herroepen periode een vervangende papieren controlekaart van het werkloosheidsbureau. Ingeval van invoering van de eC3.2. in de onderneming via individueel akkoord, kan de werknemer naast een tijdelijke, ook een definitieve herroeping vragen van de elektronische werkwijze. Hij doet dat via de uitbetalingsinstelling met een gemotiveerde verklaring. De definitieve herroeping heeft uitwerking vanaf de eerste dag van de maand volgend op de ontvangst van de verklaring door het werkloosheidsbureau. Het werkloosheidsbureau deelt de beslissing over de aanvaarding van de vraag tot definitieve herroeping mee aan de werkgever.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite