NL
Gepubliceerd op 06/10/2023

Septemberverklaring Vlaamse Regering


In zijn recente Septemberverklaring kondigde Minister-president Jan Jambon de grote Vlaamse beleidsmaatregelen voor 2024 aan. De Vlaamse Regering legt haar focus bij de bescherming van de Vlaamse Welvaartsstaat en de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt.

We geven alvast een overzicht van enkele belangrijke maatregelen.

Kinderopvang

De Vlaamse overheid investeert in extra kinderopvangplaatsen, zowel bij crèches als onthaalouders.

Wanneer bedrijven investeren in kinderopvang voor de kinderen van hun medewerkers, krijgen zij een incentive.

Vlaamse Jobbonus

Met een uitbreiding van de jobbonus wil de Vlaamse Regering meer mensen motiveren om aan de slag te gaan. De jobbonus is een steunmaatregel van de Vlaamse Regering voor werkenden met een laag beroepsinkomen met woonplaats in het Vlaams Gewest en jonger dan de pensioenleeftijd. De maximale jobbonus bedraagt in 2023 in principe 600 EUR per jaar voor wie gemiddeld minder dan 1.950 EUR verdiende en voltijds werkte gedurende het volledige jaar 2022. Het bedrag neemt stelselmatig af naargelang het loon stijgt. Iemand met een brutoloon van gemiddeld 2.800 EUR of hoger per maand, ontvangt geen jobbonus meer.

De Vlaamse Regering wil de jobbonus optrekken van 600 naar 700 EUR. Daarnaast wil men ook het toepassingsgebied uitbreiden zodat meer mensen van de jobbonus kunnen genieten.

Zij-instroom onderwijs

Om de strijd tegen het lerarentekort verder aan te gaan, wil de Vlaamse Regering de overstap naar een job in het onderwijs voordeliger maken.

De anciënniteitsregeling wordt verruimd. Het zal nu mogelijk zijn om vijftien jaar anciënniteit mee te nemen, terwijl dit voorheen tien jaar was. Deze maatregel zal mogelijk zijn voor leraren van alle vakken en voor directies in het basis- en secundair onderwijs.

Doelgroepenkorting oudere werknemers

De Vlaamse Regering wil snoeien in de doelgroepverminderingen voor oudere werknemers. Men verantwoordt deze besparing door te verwijzen naar de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Naar verluidt komt er zowel voor de doelgroepvermindering voor de aanwerving als voor de tewerkstelling van oudere werknemers een uitdoofscenario.

Uitbreiding flexi-jobs

Met hulp van de federale overheid wil de Vlaamse Regering het gebruik van flexi-jobs uitbreiden naar de sectoren van de kinderopvang, onderwijs, openbaar- en leerlingenvervoer.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite