NL
Gepubliceerd op 26/06/2023

Nieuwe regels opname vakantiedagen vanaf 2024

Vanaf het vakantiejaar 2024 gelden een aantal nieuwe regels voor de ‘opname van jaarlijkse vakantie’. Deze aanpassingen zijn nodig om onze Belgische regels in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijnen en rechtspraak.

We vatten de essentie van de nieuwigheden samen.

Latere opname wettelijke vakantiedagen bij samenloop

Een werknemer die ziek wordt 'tijdens' zijn vakantie, kan vanaf 2024 de (niet-genoten) vakantiedagen later opnemen in het lopend vakantiejaar. Ze gaan niet meer verloren. De afwezigheid krijgt voortaan het karakter van 'ziektedag' en geeft recht op gewaarborgd loon ten laste van de werkgever.

Dit alles op voorwaarde dat de werknemer een aantal verplichtingen nakomt ten aanzien van zijn werkgever. De aanpassingen van de wetgeving op dit terrein zijn in voorbereiding.

Zo moet de werknemer zijn werkgever:

  • inlichten over zijn ziekte gestart tijdens een vakantieperiode en zijn verblijfplaats meedelen;
  • het bewijs leveren van ziekte via een medisch attest; én
  • uitdrukkelijk vragen om de vakantiedagen later te kunnen opnemen.

Een model van medisch attest zal vastgelegd worden.

De nieuwe regel bij samenloop geldt niet enkel voor ziekte, maar voor volgende reeks van afwezigheden die zich voordoen tijdens een vakantieperiode:

  • arbeidsongeval en beroepsziekte;
  • gewone ziekte of ongeval;
  • moederschapsrust of vaderschapsverlof (artikel 39 van de arbeidswet);
  • geboorteverlof (wet op de arbeidsovereenkomsten);
  • adoptieverlof;
  • profylactisch verlof;
  • pleegzorgverlof (artikel 30quater van de wet op de arbeidsovereenkomsten);
  • pleegouderverlof (artikel 30sexies van de wet op de arbeidsovereenkomsten).

Overdracht niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen

Vandaag kennen we de regel dat wettelijke vakantie niet overgedragen mag worden naar een volgend vakantiejaar. De werknemer moet alle vakantiedagen waarop hij recht heeft in een bepaald vakantiejaar, in dat jaar opnemen. Lukt dat toch niet, dan gaan niet-opgenomen vakantiedagen in principe verloren. De werkgever betaalt aan bedienden meestal de niet-genoten wettelijke vakantiedagen uit. Arbeiders behouden hun volledig vakantiegeld ontvangen via de vakantiekas.

Als basisregel blijft dit bestaan, maar de wetgeving voorziet een belangrijke afwijking vanaf het vakantiejaar 2024. Het recht om de vakantie te genieten wordt onder bepaalde voorwaarden overgeheveld gedurende maximum 24 maanden.

Als op het einde van het vakantiejaar blijkt dat een werknemer onmogelijk zijn vakantie kan opnemen omwille van de hierboven opgesomde arbeidsonderbrekingen, dan moet de werkgever het recht verplicht overdragen. De werknemer mag in dit geval de niet-opgenomen vakantiedagen opnemen gedurende de volgende twee kalenderjaren.

Het vakantiegeld voor de verplicht overgedragen dagen zal de werkgever voor zijn bedienden moeten uitbetalen uiterlijk 31 december van het vakantiejaar.

Vakantieattesten bij uit dienst

Bij uit dienst moet de werkgever voor bedienden vanaf 2024 ook het aantal overgedragen vakantiedagen vermelden.