NL
Gepubliceerd op 11/05/2023

Maximum 750 EUR koopkrachtpremie mogelijk vanaf 1 juni 2023

Het koninklijk besluit rond de koopkrachtpremie is in het Staatsblad gepubliceerd. Ondernemingen die tijdens de crisis goede resultaten hebben behaald, kunnen vanaf 1 juni 2023 een koopkrachtpremie aan hun werknemers uitreiken. 

Loonnorm 0% 

De regering besliste om de maximale loonmarge voor 2023 en 2024 op 0% vast te leggen. De gemiddelde loonkost per voltijdse werknemer in de privé-sector mag dus gedurende twee jaar niet stijgen. Indexeringen en baremieke verhogingen worden niet in de maximale marge meegerekend. Ze blijven gegarandeerd. Andere loon(kost)verhogingen zijn in principe in 2023 en 2024 niet mogelijk. De koopkrachtpremie vormt daarop een uitzondering. 

Koopkrachtpremie 

Ondernemingen die in 2022 goede resultaten behaald hebben, kunnen een eenmalige koopkrachtpremie aan hun werknemers toekennen. De toekenning van de premie moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) op sectoraal niveau of op ondernemingsniveau. In bepaalde gevallen volstaat een schriftelijke individuele overeenkomst. 

Hoge en uitzonderlijk hoge winst 

Een sectorcao moet twee definities bevatten. Namelijk een definitie van "hoge winst" in 2022 en een definitie van "uitzonderlijk hoge winst" in 2022. In ondernemingen met hoge winst kan er een koopkrachtpremie van maximum 500 EUR uitgereikt worden. In ondernemingen met uitzonderlijke hoge winst bedraagt de koopkrachtpremie maximum 750 EUR. 

Wordt de koopkrachtpremie toegekend via ondernemings-cao, dan wordt er in de cao een verantwoording toegevoegd dat de onderneming "goede resultaten" behaald heeft "tijdens de crisis". De koopkrachtpremie bedraagt dan maximum 750 EUR. 

Wanneer de premie via individuele overeenkomst toegekend wordt, (wanneer er geen syndicale delegatie is, of voor personeelscategorieën waarvoor normaal geen cao wordt afgesloten) gelden er geen expliciete voorwaarden op vlak van (uitzonderlijk) hoge winst of goede resultaten. 

Fiscaal en sociaal voordelige consumptiecheque 

De koopkrachtpremie moet toegekend worden onder de vorm van een consumptiecheque. Werkgevers zullen ze dus niet in gewone euro's kunnen uitbetalen aan de werknemers. Mits het respecteren van bepaalde voorwaarden geniet de premie een sociaal en fiscaal gunstregime. De cheques zullen enkel onderworpen zijn aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5%.

Wie heeft recht op de koopkrachtpremie?

Of werknemers ook effectief recht zullen hebben op een koopkrachtpremie is voer voor sociaal overleg. Dit zal afhangen van de voorwaarden die afgesproken worden op sectoraal niveau, of eventueel op ondernemingsniveau. 

In principe kan de premie enkel toegekend worden door de bedrijven die in 2022 goede resultaten behaald hebben. Zelfs al voorziet een sectorale cao in de toekenning van een koopkrachtpremie, dan zullen enkel de bedrijven die in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst (zoals gedefinieerd in de sectorale cao) hebben behaald de premie moeten toekennen aan hun werknemers. 

De wetgeving treedt in werking vanaf 1 mei 2023. De sociale partners kunnen nu beginnen onderhandelen. De koopkrachtpremie kan pas ten vroegste uitgereikt worden vanaf 1 juni 2023 en dit t.e.m. 31 december 2023. De cheques zijn te besteden t.e.m. 31/12/2024.

Bron: https://www.sd.be/ellawebsite